Si e Festojnë Vendet e Ndryshme Pranverën dhe Pashkët

How Different Countries Celebrate Spring and Easter

Pranvera në Mbarë Botën: Si Vendet e Ndryshme Festojnë Pranverën dhe Pashkët

Pranvera festohet në shumë mënyra në mbarë botën, sipas kulturave dhe vendeve të ndryshme. Nga vezët me ngjyra të ndezura deri tek piknikët me lulet e qershisë, traditat që shënojnë ardhjen e pranverës janë po aq të ndryshme sa njerëzit që i festojnë. Le të bëjmë një udhëtim rreth globit dhe të eksplorojmë disa nga zakonet magjepsëse dhe frymëzuese të Pashkëve nga pjesë të ndryshme të botës!

One uniquely German Easter tradition is the "Ostereierbaum" – the Easter Egg Tree

Traditat gjermane të Pashkëve përfshijnë shumë nga ato që ne i njohim si universale: lyerja e vezëve të Pashkëve, shporta të mbushura me ëmbëlsira dhe, më e rëndësishmja, lepurushi i Pashkëve. Shumica e këtyre traditave thuhet se e kanë origjinën në Gjermani qindra vjet më parë. Një traditë unike gjermane e Pashkëve është “Ostereierbaum” – Pema e Vezëve të Pashkëve. Sapo mbaron dimri, vezët e punuar me dorë varen nga degët e thuprës, duke simbolizuar jetën e re dhe pjellorinë. Qytetet gjermane janë pikturuar në një det pastelësh për të festuar pranverën.

Viti i Ri Persian, i njohur si “Newruz”, festohet në ditën e parë të pranverës në Iran. Kjo është një kohë për pastrim, si dhe për të kaluar kohë me të dashurit. Njerëzit ngrenë një tryezë Haft-Seen me shtatë sende simbolike që përfaqësojnë shtatë krijimet dhe shtatë të pavdekshmit e shenjtë në Zoroastrianism.

Australians have the “Easter Bilby” to deliver their Easter Eggs!

Ndërsa Hemisfera Veriore feston Pashkët në pranverë, në Australi, festa bie në vjeshtë. Por edhe pse lepurushët nuk janë vendas në Down Under, kjo nuk i pengon australianët të festojnë – ata thjesht kanë një mik të ndryshëm me gëzof për të bërë festuar. Në vend të lepurushit të Pashkëve, australianët kanë “Easter Bilby” për të dorëzuar vezët e tyre të Pashkëve!

“Las Fallas” është një festival në Valencia, Spanjë, që zhvillohet në mars për të festuar ardhjen e pranverës. Figura të mëdha papier-mâché ndërtohen dhe shfaqen në të gjithë qytetin, dhe më pas i vihet zjarri në ditën e fundit të festivalit për të simbolizuar fundin e dimrit. Gjatë këtij festivali, njerëzit e Valencias veshin gjithashtu veshje tradicionale, me fustanet e përpunuara dhe mbulesat e kokës të Falleres. Festimi përfshin fishekzjarre, parada dhe muzikë – një kohë për argëtim dhe eksitim.

celebrate the “Hanami” (“Flower Viewing”) festival

Kur pranvera mbërrin në Japoni, fillon sezoni i lulëzimit të qershisë! Ardhja e luleve të qershisë, ose “Sakura”, është një ngjarje e shumëpritur që shënon fillimin e pranverës për popullin japonez. Familjet dhe miqtë mblidhen nën pemët e lulëzuara të qershisë për të shijuar piknikët dhe për të festuar festivalin “Hanami” (“Shikimi i luleve”). Është një kohë që njerëzit të vlerësojnë bukurinë e luleve të qershisë dhe të reflektojnë për jetën. Lulet e qershisë zgjasin vetëm disa javë të shkurtra, duke u kujtuar njerëzve të vlerësojnë momentin e tanishëm dhe të jetojnë në të tashmen. Festivali është një kohë për t’u lidhur me natyrën dhe për të vlerësuar gjërat e thjeshta në jetë.

Në Indi, “Holi Festival” është një festë e gëzueshme e pranverës, e njohur edhe si “Festivali i Ngjyrave”. Gjatë këtij rasti të gjallë, njerëzit hedhin pluhur me ngjyrë dhe ujë mbi njëri-tjetrin në një frymë dashurie dhe uniteti. Është një kohë për falje, shërim dhe fillime të reja.

Dhe në Helen Doron English, ne e festojmë pranverën me fjalë! 😎.

5 Idioma Angleze me Fjalën "Pranverë"

Spring to life To suddenly become active or livelier.

1. Spring to Life

To suddenly become active or livelier.

Ashtu si lulet dalin nga toka pas një dimri të gjatë dhe kosheret e bletëve gumëzhin nga aktiviteti, njerëzit në mbarë botën gjithashtu nxiten për të mirëpritur pranverën. Disa ajrosin shtëpitë e tyre dhe bëjnë pastrimin e pranverës. Të tjerë përfshihen në festime festive. Të gjithë dhe çdo gjë marrin jetë si një lodër e zbehtë pranverore!

2. Spring to Mind

To suddenly think of something.

Çfarë ju vjen në mendje kur dëgjoni fjalën "pranverë"?

Rrezet e diellit, margaritë, bletët dhe lepurushët janë vetëm disa nga gjërat që na dalin në kokë kur dikush përmend pranverën. Është një festë e natyrës! .

A Spring in One’s Step Enthusiasm, energy or a positive outlook or cheerful attitude.

3. A Spring in One’s Step

Enthusiasm, energy or a positive outlook or cheerful attitude.

Lepurushët kërcejnë të lumtur në livadhe me bar dhe njerëzit ecin përreth me një burim kërcyes në hapin e tyre, duke përshëndetur diellin me një buzëqeshje.

Pranvera sjell me vete një energji të re dhe emocionuese, së bashku me një këndvështrim të freskët dhe shpresëdhënës për muajt në vijim. Njerëzit e përshëndesin me gëzim pranverën në të gjitha llojet e festimeve shumëngjyrëshe!

4. Spring Something on Someone

To surprise someone with something unexpected.

Të gjithë po përgatiten për të shkuar në pushimin pranveror, por papritmas mësuesi juaj kërkon që të qëndroni prapa dhe të ndihmoni një shok klase me pastrimin pranveror. Ju mund të mendoni se është e padrejtë, apo jo?

Shumica e njerëzve nuk e vlerësojnë kur dikush u jep diçka në minutën e fundit. Por të gjithë e vlerësojnë pranverën kur ajo mbërrin, plot ngjyra dhe me diell dhe plot aroma të lulëzuara!

Spring Back To recover quickly

5. Spring Back

To recover quickly.

Ashtu si kur një mace bie, ajo ngrihet gjithmonë në këmbët e tij, natyra gjithmonë rinovohet pas një dimri të ftohtë.

Lulet lulëzojnë, kafshët zgjohen nga gjumi i gjatë dhe bora shkrihet ngadalë nën rrezet e diellit të ngrohtë. Dashuria është në ajër ndërsa natyra rikuperohet nga i ftohti, duke u dhënë njerëzve shumë arsye për të festuar!