Respekt Ndaj Diversitetit Kulturor

Koha e leximit: 5 minuta

Fjalë të Huazuara në Anglisht: Eksploroni Trashëgiminë e Pasur Kulturore dhe Historinë e Gjuhës Angleze

Anglishtja është e pasur me trashëgimi kulturore. A e dini se 80% e fjalëve angleze janë me origjinë të huaj, ose “huazime”? Nga gjuhët e lashta si latinishtja dhe aztekët deri tek ato moderne si frëngjishtja dhe spanjishtja, anglishtja ka huazuar fjalë nga e gjithë bota, duke u dhënë shpesh atyre kuptime të reja. Ky artikull do të shqyrtojë pesë fjalë të habitshme të huazimit në anglisht dhe origjinën e tyre magjepsëse. Do të mahniteni nga ndikimet e ndryshme kulturore që kanë formësuar gjuhën angleze. Pavarësisht nëse mësoni anglisht ose dëshironi t’i inkurajoni fëmijët tuaj që ta kuptojnë atë, eksplorimi i trashëgimisë së pasur kulturore të fjalëve huazuese angleze është një mënyrë e shkëlqyer për të vlerësuar gjuhën dhe për të mësuar rreth botës.

Ndikimet Kulturore që e Kanë Formësuar Gjuhen Angleze

Anglishtja është një gjuhë unike dhe magjepsëse që shërben si një libër historik gjuhësor. Një nga aspektet më emocionuese të gjuhës angleze është mënyra se si ajo ka huazuar fjalë nga gjuhë të tjera, duke i përfshirë ato në fjalorin e saj dhe shpesh duke u dhënë atyre kuptime të reja. Nga gjuhët e lashta si latinishtja  deri tek ato moderne si frëngjishtja dhe spanjishtja, madje edhe ato indigjene, 80% e fjalëve angleze janë me origjinë të huaj. Këto fjalë njihen si “fjalë hua”. Disa nga këto fjalë huazimi janë të thurura aq thellë në anglisht sa që shumica as që e kuptojnë se rrënja e fjalës është e huaj.

Për shembull, fjalët “qiell”, “burri”, “vezë” dhe “thikë”, në të vërtetë janë norvegjeze të vjetra, të prezantuara te anglishtfolësit nga vikingët. Norvegjia e vjetër ndikoi gjithashtu shumë gramatikën dhe sintaksën angleze. Një tjetër burim i rëndësishëm i fjalëve huazuese në anglisht është latinishtja, gjuha e Perandorisë Romake. Latinishtja ishte gjuha e studimeve dhe shkencës për pjesën më të madhe të historisë evropiane, dhe si rezultat, shumë fjalë me prejardhje latine gjetën rrugën e tyre në anglisht. Frëngjishtja ka pasur gjithashtu një ndikim të rëndësishëm në gjuhën angleze, veçanërisht në art, letërsi dhe politikë. Gjuhë të tjera që kanë kontribuar me fjalë huazimi në anglisht përfshijnë arabisht, italisht, spanjisht dhe gjuhë të ndryshme amtare amerikane. Për shembull, “alkimia” dhe “alkooli” vijnë nga arabishtja, “ballkon” dhe “fiasko” vijnë nga italishtja, “kanion” dhe “salsa” vijnë nga spanjishtja dhe “chipmunk” dhe “mokasin” vijnë nga gjuhët vendase amerikane.

Përfshirja e fjalëve huazuese në anglisht është një proces i natyrshëm që pasqyron natyrën dinamike të gjuhës dhe shkëmbimin kulturor midis grupeve të ndryshme të njerëzve. Fjalët hua mund të pasurojnë një gjuhë dhe të zgjerojnë fjalorin e saj, duke ofruar një pasqyrë të historisë dhe ndikimeve kulturore të një gjuhe. Duke u folur në të gjithë botën, anglishtja është një enë shkrirjeje fjalësh dhe frazash nga gjuhë të ndryshme, duke bashkuar shumë kultura në një gjuhë ndërkombëtare.

Në një farë mënyre, anglishtja është një kujtim global. Është një libër historik gjuhësor me shembuj në fraza të përditshme. Për shembull, shprehja "to hang up" i kushtohet historisë së telekomunikacionit dhe inovacioneve që kanë bërë të mundur lidhjen me njerëz anembanë globit. Në të kaluarën, telefonat lidheshin me një central qendror me një kabllo fizike dhe kur të përfundonit me një telefonatë, ju e mbyllnit telefonin duke e vendosur marrësin përsëri në central.

Sot, shumica e telefonave janë pa tel dhe nuk kanë central, por shprehja “hang up the phone” mbetet në përdorim të përditshëm për të përfunduar një telefonatë. Në mënyrë të ngjashme, termi “turn it down a notch”, i përdorur për t’u kërkuar njerëzve të ulin intensitetin e sjelljes së tyre, e ka origjinën kur pullat me pika mbi to kontrollonin volumin e televizorit.

Është e vështirë të parashikosh se cilat fjalë ose fraza angleze mund të humbasin kuptimin në të ardhmen. Gjuha është një entitet dinamik dhe vazhdimisht në zhvillim, dhe shumë faktorë ndikojnë në të. Ndryshimet teknologjike dhe shoqërore mund të çojnë potencialisht në tërheqjen e fjalëve të caktuara, të tilla si frazat që lidhen me mediat fizike si “CD”, “DVD” ose “Disk on Key” – të gjitha këto së shpejti mund të bëhen të vjetëruara ndërsa shërbimet e transmetimit dhe cloud bëhen më të përhapura.

Por ka ende shpresë për këto fjalë! Merrni për shembull termin “floppy disk”. Edhe pse disketat nuk janë më një formë mediash e përdorur zakonisht, ikona e një diskete ende njihet universalisht si një simbol për veprimin “ruaj” në kompjuterin tuaj. Ikona 💾 është një dëshmi e fuqisë së gjuhës vizuale dhe se si ajo mund të kapërcejë fuqinë e ruajtjes historike të gjuhës së folur. Ajo tregon se si gjuha vizuale mund të jetë një komunikim më i qëndrueshëm dhe universal, pasi mund të përcjellë kuptimin dhe idetë edhe kur fjalët ose objektet që ajo përfaqëson nuk janë më në përdorim. Në këtë kuptim, ikona “save” është një testament se si gjuha vizuale mund t’i rezistojë gjuhës së folur për sa i përket aftësisë së saj për të komunikuar kuptimin dhe për të ruajtur njohuritë kulturore.

Ndërsa emoji-t shërbejnë si mjete globale komunikimi që i kapërcejnë kufijtë, ato janë ende një formë e kufizuar komunikimi që nuk arrin të shprehë emocione ose ide komplekse. Teknologjia na ndihmon të lehtësojmë komunikimin. Megjithatë, mund të jetë një zëvendësues i dobët për format më tradicionale të komunikimit si biseda ballë për ballë ose gjuha e shkruar.

Deri në ditën kur emoji-t marrin përsipër (ose jo… 😛), njerëzit do të përdorin gjuhën angleze për të komunikuar midis vendeve. Anglishtja është një gjuhë ndërkombëtare dhe me arsye të mirë. Jo vetëm që flitet përtej kufijve dhe në shumë vende të ndryshme, por një gamë e larmishme kombesh dhe kulturash e ka formuar gjithashtu atë. Të njohësh anglisht do të thotë të njohësh botën, dhe nuk është ekzagjerim të thuash se mësimi i anglishtes mund të hapë një botë mundësish dhe përvojash. Nga biznesi dhe financat tek arsimimi dhe udhëtimi, ka mënyra të panumërta në të cilat njohja e anglishtes mund të zgjerojë horizontet tuaja dhe t’ju japë një kuptim më të madh të botës.

Mënyra më e mirë për të mësuar çdo gjuhë është të filloni në një moshë të re dhe ta përvetësoni gjuhën natyrshëm përmes ekspozimit dhe përdorimit të përditshëm. Fëmijët e rritur në një mjedis anglishtfolës e mësojnë gjuhën lehtësisht dhe natyrshëm, pa shumë përpjekje të vetëdijshme. Për të rriturit, çelësi është që të zhyteni në gjuhë sa më shumë që të jetë e mundur duke dëgjuar muzikë në gjuhën angleze, duke parë filma dhe shfaqje televizive në gjuhën angleze dhe duke lexuar libra dhe artikuj në gjuhën angleze.

Në Helen Doron English, mësimi i anglishtes është një përvojë pasuruese që i ndihmon studentët të zbulojnë botën përreth tyre. Kjo është arsyeja pse ne fokusohemi në mësimin e anglishtes duke eksploruar kultura dhe zakone të ndryshme, duke inkurajuar studentët të mësojnë rreth botës dhe duke respektuar diversitetin. Qasja jonë unike ndaj mësimit të gjuhës i ndihmon fëmijët të zhvillojnë një vlerësim për kulturat e tjera dhe të kuptojnë se si njerëzit me prejardhje të ndryshme komunikojnë dhe ndërveprojnë me njëri-tjetrin.

Ndërsa mësoni anglisht dhe eksploroni kulturat që kanë formësuar gjuhën, është e rëndësishme të mbani mend origjinën e fjalëve që flisni dhe kulturat nga vijnë. Duke mësuar për historinë dhe trashëgiminë e fjalëve, ju mund t’i shqiptoni më lehtë ato dhe t’i përdorni në kontekstin e duhur. Më e rëndësishmja, ju respektoni natyrshëm kulturat që kanë kontribuar në gjuhën angleze dhe zgjeroni të kuptuarit tuaj për botën.

Pavarësisht nëse jeni student që mëson anglisht si gjuhë e dytë ose një folës amtare që kërkon të zgjerojë njohuritë tuaja, ka gjithmonë më shumë për të zbuluar rreth historisë së pasur dhe të larmishme të gjuhës angleze.

5 Fjalë Angleze me Origjinë të Huaj

1. Sofa:

Fjala "Divan" e ka origjinën në turqisht, që do të thotë "një pjesë e ngritur e një dyshemeje, e mbuluar me qilima dhe jastëkë". Por prit! Termi "divan" në fakt daton që nga viti 2000 para Krishtit në Egjiptin e lashtë dhe rrjedh nga termi arab "Suffah", që do të thotë "një stol prej guri ose druri".

2. Ketchup:

Jemi të sigurt që nuk do ta kishit marrë me mend kurrë se fjala "Ketchup" - një element kryesor i kuzhinës amerikane - e ka origjinën në Kinë! Në kinezishten Hokkien, fjala kê-tsiap (膎汁) i referohet një salce të bërë nga peshku i fermentuar. Dekada më vonë, perëndimorët shtuan domate, kështu u krijua "ketchup"-i modern. Fjala, megjithatë, ende i kushton respekt origjinës së saj kineze. .

3. Glitch:

Fjala angleze "glitch" u përdor fillimisht në vitet 1940 nga transmetuesit e radios për të treguar një gabim në transmetim. Nga vitet 1950, termi kishte migruar në televizion, ku inxhinierët përdorën "gabim" për t'iu referuar problemeve teknike të papritura dhe të papritura. Fjala mendohet se e ka origjinën nga një kombinim i dy burimeve të ndryshme. E para është fjala jidish "glitshen", që do të thotë "rrëshqitje ose rrëshqitje". E dyta është fjala gjermane "glitschen", që do të thotë "rrëshqitje".

4. Shampoo:

Fjala "Shampo", e cila është njëkohësisht një emër për produktin e flokëve dhe një folje për larjen e flokëve me atë produkt, u miratua nga nënkontinenti Indian gjatë epokës koloniale. Ai daton në vitin 1762 dhe rrjedh nga fjala hindisht "cā̃pō" (चाँपो), e cila në vetvete rrjedh nga rrënja sanskrite "capati" (चपति), që do të thotë "të shtypësh, të gatuash ose të qetësosh", si në masazhin e shampos. flokët tuaj.

The origin of the word Cartoon

5. Cartoon:

Fjala "Cartoon", e cila zakonisht i referohet animacionit pa kuptim ose një strip komik qesharak, e ka origjinën nga fjala italiane "Cartone", e përdorur për herë të parë gjatë Rilindjes kur i referohej letrës së rëndë në të cilën artistët skiconin dhe planifikonin veprat e tyre më të gjera. Fjala u miratua në anglisht në vitet 1670, duke shtuar mbarimin e zakonshëm "-oon" si me fjalë të ngjashme frënge dhe italiane, si balon dhe macaroon. Në 1843, fjala angleze "Cartoon" u ndryshua për të përfaqësuar vizatime komike politike, dhe më pas rreth vitit 1916, termi filloi gjithashtu të nënkuptojë animacione.