Fuqia e Dygjuhësisë: Pse t’i Mësoni Fëmijës Tuaj Anglisht Është një Dhuratë për Jetën

why teaching your child english is a gift for life

Ndërsa bota bëhet gjithnjë e më e lidhur, njohja e anglishtes është bërë shumë e rëndësishme. Ka sigurisht implikime praktike për të qenë në gjendje të flasësh anglisht në një botë të globalizuar, por kjo nuk është e gjitha! Përtej avantazheve sociale dhe profesionale të anglishtes, dygjuhësia – aftësia për të folur dy gjuhë – mund të jetë një avantazh i konsiderueshëm për fëmijët.

Studimet e fundit madje kanë treguar se fëmijët dygjuhësh mund të kuptojnë më mirë mendimet dhe ndjenjat e njerëzve të tjerë. Kjo i ndihmon ata të zhvillojnë aftësi të rëndësishme sociale dhe emocionale, si dhe t’i bëjnë ata më efikas dhe të vëmendshëm.

Plus, të mësuarit e dy ose më shumë gjuhëve si fëmijë mund t’i ndihmojë ata të kuptojnë edhe më shumë gjuhë më vonë në jetë. Dhe kush e di, ndoshta fëmija juaj do të përfundojë duke udhëtuar nëpër botë ose duke punuar në një mjedis shumëgjuhësh ku të folurit e disa gjuhëve mund të jetë një avantazh që ndryshon lojën.

Pra, nëse doni t’i jepni fëmijës tuaj një fillim në jetë, merrni parasysh përfitimet e dygjuhësisë. Nuk ka të bëjë vetëm me aftësinë për të folur shumë gjuhë – ka të bëjë me ofrimin e një bote të tërë mundësish dhe zhvillimin e aftësive që mund ta vendosin fëmijën tuaj për sukses si në jetën e tij personale ashtu edhe në atë profesionale.

Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë të gjitha gjërat më të mira rreth edukimit dygjuhësh dhe pse duhet t’i motivoni fëmijët tuaj të mësojnë anglisht në një kohë me gjuhën e tyre amtare.

Por së pari, le të gërmojmë pak më thellë se çfarë do të thotë të jesh dygjuhësh.

Çfarë është dygjuhësia?

Me fjalë të thjeshta, të jesh dygjuhësh do të thotë që mund të flasësh dy gjuhë si një profesionist. Njerëzit që janë dygjuhësh mund të kalojnë midis dy gjuhëve lehtësisht. Ndërkohë, nëse jeni ‘njëgjuhësh’, përdorni vetëm një gjuhë për të folur me njerëzit. Dhe ‘shumëgjuhësia’ do të thotë që ju mund të përdorni më shumë se dy gjuhë!

Është shumë mbresëlënëse të mendosh se rreth gjysma e popullsisë së botës është dygjuhëshe. Ky diversitet reflektohet në sistemin shkollor të Mbretërisë së Bashkuar, me rreth 20% të nxënësve që flasin anglisht si gjuhë shtesë. Në shkollat e Londrës fliten më shumë se 300 gjuhë të ndryshme!

Pra, nëse flisni rrjedhshëm shumë gjuhë ose sapo filloni të mësoni një të dytë, të qenit dygjuhësh (ose shumëgjuhësh) hap një botë krejtësisht të re mundësish për t’u lidhur me njerëz me prejardhje dhe kultura të ndryshme.

Cilat janë përfitimet më të mëdha të dygjuhësisë?

Kaq shumë njerëz në mbarë botën përdorin dy ose më shumë gjuhë në jetën e tyre të përditshme, kjo është arsyeja pse ekziston një argument vërtet i mirë për edukimin dygjuhësh. Nëse e inkurajoni fëmijën tuaj të mësojë një gjuhë tjetër, kjo do ta ndihmojë atë të përshtatet më mirë në një komunitet global dhe të dallohet në një treg pune që po bëhet më konkurrues çdo minutë.

Le të hedhim një vështrim në disa avantazhe të tjera të edukimit dygjuhësh për fëmijën tuaj.

1.Përmirëson funksionin kognitiv

Pra, të qenit dygjuhësh mund ta bëjë trurin tuaj të funksionojë më mirë. Fëmijët dygjuhësh mund të kalojnë lehtësisht midis gjuhëve, gjë që i ndihmon ata të zgjidhin problemet më shpejt se miqtë e tyre që dinë vetëm një gjuhë.

Përveç kësaj, ata mund të mendojnë përmes qasjeve të zgjidhjes së problemeve në të dyja gjuhët për të zhvilluar zgjidhje krijuese. Hulumtimet tregojnë gjithashtu se fëmijët dygjuhësh janë më të mirë në vërejtjen e ndryshimeve vizuale në mjedisin e tyre dhe duke u fokusuar në gjëra të ndryshme në të njëjtën kohë.

Tani ka një numër të madh provash që sugjerojnë se fëmijët që flasin dy gjuhë janë më të zgjuar, kanë aftësi më të mira njohëse që nuk lidhen me përpunimin e gjuhës dhe janë më rezistent ndaj demencës dhe simptomave të tjera të lidhura me moshën që lidhen me fillimin e sëmundjes së Alzheimerit.

2. Studentët dygjuhësh performojnë më mirë nga ana akademike

Duke folur për të qenit të zgjuar, fëmijët dygjuhësh ia dalin më mirë edhe në shkollë. Një studim në Universitetin e York-ut në Kanada zbuloi se ata janë të mirë në përpunimin e gjuhës dhe heqjen e informacionit të parëndësishëm. Kjo aftësi e lidhur me dygjuhësinë rezulton në performancë më të mirë në shkollë në përgjithësi dhe në nota të përmirësuara në veçanti.

3. Përmirëson zhvillimin social dhe emocional

Të folurit e një gjuhe të dytë apo edhe thjesht dygjuhësia pranuese (aftësia për të kuptuar, por jo për të folur një gjuhë të dytë) e bën më të lehtë për fëmijët të krijojnë miq të rinj jashtë komuniteteve të tyre gjuhësore. I ndihmon ata të përshtaten me grupe të ndryshme dhe të përdorin të dyja gjuhët për t’u lidhur me fëmijët e tjerë në një nivel emocional. Kjo automatikisht përmirëson aftësitë e tyre sociale dhe u jep atyre besimin për të marrë pjesë me lehtësi në situata sociale.

Natyrisht, fëmijët në një mjedis kozmopolit, të cilët nuk frenohen nga mungesa e aftësive të tyre në gjuhën angleze, do të jenë në gjendje të përshtaten më lehtë me situatat e reja dhe të jenë më miqësorë në përgjithësi.

4. Lehtëson suksesin profesional

Me shfaqjen e anglishtes si gjuhë dominuese në fusha të ndryshme si biznesi ndërkombëtar, diplomacia, politika, shkenca dhe teknologjia, kërkimi, aviacioni dhe madje edhe interneti, përdorimi i saj si gjuhë e dytë mund të rrisë suksesin profesional të fëmijës suaj. Nga aftësia për të komunikuar me kolegët dhe klientët në mënyrë më efektive deri tek artikulimi i lehtë i ideve të tyre, aftësitë e gjuhës angleze janë një domosdoshmëri absolute në botën e sotme të globalizuar.

Plus, shumë kompani këto ditë preferojnë punonjës që flasin më shumë se një gjuhë, veçanërisht kur bëhet fjalë për trajtimin e klientëve të huaj.

5. Rrit ndërgjegjësimin për kulturat e ndryshme

Kur fëmijët mësojnë një gjuhë të re, ata konsumojnë shumë informacion në lidhje me kulturën nga vjen përmes librave, filmave, muzikës, kuzhinës dhe madje edhe humorit. Kjo i ndihmon ata të zhvillojnë një vlerësim më të thellë të mënyrave të tjera të jetës, duke e bërë më të lehtë lidhjen me njerëz nga të gjitha llojet e prejardhjeve.

6. Përvetësimi i një gjuhe të tretë bëhet më e lehtë

Pasi të keni zotëruar dy gjuhë, mësimi i një gjuhe të tretë ose të katërt bëhet shumë më e lehtë. Hulumtimet sugjerojnë se njerëzit shumëgjuhësh janë më të shpejtë në mësimin e gjuhëve të reja sesa njëgjuhësh, sepse ata mund të përdorin proceset e trurit që përdorin tashmë për dy gjuhët e tyre të para. Pra, të kuptuarit se si funksionojnë gjuhë të ndryshme mund t’i ndihmojë fëmijët dygjuhësh të mësojnë më shumë gjuhë më vonë në jetë.

7. E bën udhëtimin më argëtues

Nëse mund të flisni gjuhën e vendit që po vizitoni, udhëtimet tuaja mund të bëhen shumë më të këndshme. Plus, me rrjedhshmërinë e gjuhës angleze, do të keni mundësi të udhëtoni në shumë vende të botës dhe të ndërveproni me popullsinë e tyre pasi anglishtja është një nga gjuhët më të folura në planet.

Ka më shumë se 1.4 miliardë anglisht folës në mbarë botën, nga të cilët 373 milionë janë anglishtfolës amtare. Shumica e folësve vendas janë të përqendruar në SHBA, MB, Kanada, Australi dhe Zelandën e Re. Kjo bën për një pjesë të madhe të botës ku mund të udhëtoni të qetë pa probleme komunikimi.

Shikoni ndërsa Helen Doron,  Themeluesja dhe CEO e Helen Doron Educational Group flet për përfitimet e dygjuhësisë:

Mësoni Anglisht me Helen Doron

Jeni të prirur për t’u bërë fëmijëve tuaj një dhuratë që do të zgjasë një jetë? Mos kërkoni më larg se dhurata e gjuhës angleze! Jo vetëm që ka një ndikim pozitiv në zhvillimin e fëmijëve, por gjithashtu mund t’i përgatisë ata për sukses të madh në jetën e tyre profesionale.

Në Helen Doron English, ne kemi një qasje argëtuese dhe praktike për të mësuar anglisht. Qendrat tona janë të vendosura në të gjithë botën dhe ne përdorim aktivitete si lojëra, këngë, tregime dhe vallëzime për të krijuar një mjedis mësimor të këndshëm që fëmijët e duan. Plus, mësimet tona janë përshtatur për stilin e të mësuarit, aftësitë dhe moshën e çdo fëmije, në mënyrë që ata të përfitojnë sa më shumë nga çdo seancë.

Me metodën Helen Doron, fëmijët mësojnë aftësitë thelbësore gjuhësore natyrshëm, pa e kuptuar as që po e bëjnë këtë! Materiali ynë arsimor përbëhet nga aplikacione dhe libra që e bëjnë të mësuarit për të folur dhe lexuar anglisht një përvojë të gëzueshme.

E themeluar me misionin e mësimit të anglishtes si “gjuhë e dytë amtare”, Helen Doron English është një lider global në edukimin e fëmijëve. Pra, regjistroni fëmijën tuaj për një kurs Helen Doron English sot. Është mënyra e përsosur për t’i vendosur ato për një të ardhme të ndritur plot me mundësi.